Akaryakıt istasyonları, gelir getiren gayrimenkuller arasında yer almaktadır. Bu sebeple, adil pazar değerinin belirlenmesinde de gelir yöntemi kullanılması gerekmekte. Türkiye'de; uluslararası piyasalarda gelir yöntemlerinde kullanılmakta "rule of thumb"ları (Türkçe'ye uyarlarsak "el yordamı / kolay yöntem") bulabilmek oldukça zor. Özellikle gelir getiren gayrimenkulleri değerleyen uzmanlar bu bilgilere ihtiyaç duyarken, işletmelerini değerleten işletme sahipleri de bu bilgilere ışık tutacak verileri paylaşmaktan imtina etmektedirler.
Bu ihtiyaçtan hareketle, Türkiye'de uzun yıllardır hizmet verdiğimiz akaryakıt istasyonu değerleme çalışmalarından elde ettiğimiz birikimi "Akaryakıt İstasyonu Fiyat Araştırması" için kullanarak, akaryakıt istasyonu değerlemerinde altlık olmak üzere bir araştırma yaptık. Bu araştırma sonuçlarını, Radyo Gedik'te yayınlanan İşi Geliştirmek programına konuk olduğum bu programda da paylaştım. Dinlemek isterseniz programın tekrarını burdan dinleyebilirsiniz:
Benzer bir çalışmayı Türkiye Otel Fiyat Araştırması için yapmış ve sizlerle paylaşmıştım.
Türkiye'de 12.856 adet akaryakıt istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonların %70'i, "beş büyük" (PO, Shell, BP, Opet, Total) olarak adlandırılan akaryakıt dağıtım firmalarının bayrağını taşımaktadır. Türkiye'de alım-satım işlemlerinde, neredeyse tüm alım-satım işlemlerinde olduğu gibi değerleme raporuna ihtiyaç hissedilmemektedir. Bu sebepten ötürü, akaryakıt istasyonu değerleme çalışmalarına sadece "teminat değerlemesi" işlemlerinde rastlanmaktadır. Teminat değerlemesi kapsamında, işletmenin ticari bir faaliyetle ilişkili olması, temerrüte düşmesi durumunda devir ve ruhsatlarda yaşanabilecek muhtemel engeller ve likidasyon sürecinde kaybedilecek zaman ve güçlükler göz önüne alınarak, teminat değeri tespit edilmektedir. Ancak adil pazar değerinin tespitinde ise, piyasa koşullarında alıcıların ödeyeceği ve satıcıların bir baskı altında olmadan satabileceği fiyat tespit edilmektedir.
Gelir yöntemi ile akaryakıt istasyonu değerlemelerinde, işletmeden son üç yıla ilişkin satışlar temin edilir. Otomasyon verilerine göre kanopi altı satışlar; aylık ve akaryakıt türüne göre ayrıştırılmaktadır. Böylelikle hem mevsim etkisi anlaşılırken hem de akaryakıt türlerine göre farklı kâr marjına sahip akaryakıt satış rakamları elde edilmiş olur. Market gelirleri, yıkama, yağlama, restoran ve kira benzeri yan gelirler için ise bilanço verilerinden istifade edilir. Gaz satışlarının ton olarak belirtilmesi durumunda ise litreye dönüşüm yapılması gerekmektedir. Görüldüğü üzere birçok detayı barındıran akaryakıt istasyonu değerlemesinde, değeri hızlıca tespit edebilecek kolay bir yönteme ihtiyaç vardır. Bu "el yordamı yöntemi"ne sektörde "litre başı çarpan" denilmektedir.
Gözünüzde canlanması için örneklersek, litre başı çarpanı bildiğimizi ve bu çarpanın 1.200 TL/lt olduğunu varsayarsak, litre başı çarpanın elde edildiği bölgede bir akaryakıt istasyonunun günde toplam 10.000 litre akaryakıt sattığını bildiğimiz taktirde 10.000 lt/gün X 1.200 TL/lt = 12.000.000 TL'lik bir akaryakıt istasyonundan bahsedildiğini anlayabiliriz.
Litre başı çarpan ile akaryakıt istasyonunun yaklaşık değeri elde edilir. Bu değer, değerleme uzmanına fikir vermesi açısından kullanılabilecek bir tür sağlama verisidir.
Türkiye'de ilk defa yapıldığını düşündüğüm bu çalışma ile akaryakıt istasyonlarına ilişkin litre başı çarpan verilerini oluşturduk. Bu çalışma İstanbul Gayrimenkul Değerleme Araştırma Birimi gayretleriyle oluşturuldu. 2017'de bu yana üzerinde çalıştığımız toplam 3536 veri incelendi. Bu veriler üzerinden tek tek yapılan çalışma ile:
İncelendi ve bu veri içerisinde yinelenen ilanları elediğimiz zaman 1398 adet veri üzerinde çalışılabilir sağlık veri olarak elde edildi. Bu verilerle yaptığımız çalışma neticesinde ortalama ve ortanca litre başı çarpan verilerini,
Başlıklarına ayırarak verileri derledik ve grafik haline getirdik. Bu çalışmaya katkısı olabilecek sektör paydaşlarının görüşlerini almaktan memnuniyet duyarız. Bu çalışmaya devam edeceğiz ve eksiğimiz olan verileri de tamamlayarak kapsamlı bir çalışma haline getirmeye çalışacağız.
Sonuçları incelediğimizde:
Verileri ortanca (medyan) olarak incelediğimizde
Ortalama günlük satışları incelediğimizde,
Günlük satışları ortanca olarak incelediğimizde,
Bu verilere göre litre başı ortalama çarpan,
Litre başı çarpan verisini ortanca olarak incelediğimizde,
Üç büyük şehir özelinde verileri daralttığımızda
Üç büyük ilde akaryakıt istasyon fiyatlarının ortanca verilerine bakıldığında,
Ortalama günlük satışları üç büyük ilde incelediğimizde,
Günlük satışların ortanca verilerine bakıldığında bir istasyonun günlük satışı
Üç büyük ilde ortalama litre başı çarpan
Litre başı çarpanı ortanca veriye göre incelediğimizde,
Akaryakıt istasyonlarını günlük akaryakıt satışlarına göre üç sınıfa ayırarak, verileri incelediğimizde;
Günlük satışlarına göre akaryakıt istasyonlarını sınıflandırdığımız incelemede,
Akaryakıt istasyonlarının satış performansını incelediğimizde, ortalama olarak
Ortanca günlük satış verilerine göre
Litre başı ortalama çarpanı, üç sınıfa ayırarak incelediğimizde,
Litre başı ortanca çarpanı, üç sınıfa ayırarak incelediğimizde,
Bu çalışma, pazarlık payları üzerine yapılacak bir çalışma ile daha faydalı hale gelecektir. Farklı görüş ve değerlendirmelerinizi yorum kısmına yaparsanız memnun olurum.
Tebrik ederim. Sektöre genel bir bakış için çok güzel bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim yorumunuz için.
Devam edeceğiz bu çalışmalara.
Selam ve saygılar.
Çok değerli bir çalışma, emeğinize ve bilgi paylaşımınıza çok teşekkür ederim. Bu ve bunun gibi çalışmaların değerlemelerde dikkate alınması çok önemli ayrıca dip not olarak kaynak gösterilmesi için ne yapılması gerekiyor?
Merhaba Emrah Bey,
Değerli yorumunuz için teşekkürler, şimdilik referans verilebilir. İleride makale haline getirmeye çalışacağız.
Selamlar, saygılar.
[…] Türkiye Akaryakıt İstasyonu Fiyat Araştırması 2020 […]
[…] Türkiye Akaryakıt İstasyonu Fiyat Araştırması 2020 […]
Sayın Hocam sizleri zevkle takip ediyiruz gerçekten harika işler çıkarıyorsunuz .Hocam istanbulda 40milyona alınan bir akaryakıt istasyonunun aylık getirisi ne olur her şey dahil (oto yıkama elektrikli şarj istasyonlerı büfe ...) günlük 19400 Lt satış yapıyor cevaplarsanız memnun kalırım hocam teşekkürler.
Merhaba Mustafa Bey,
Teşekkürler sözleriniz için, elden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyorum.
Akaryakıt istasyonları için şehir içinde kapitalizasyon oranını %8 kabul ediyoruz. Amortisman süresi 12 yıl ediyor yaklaşık. Yatırdığınız parayı 12 yılda alabiliyor olmalısınız.
Selamlar.
çok faydalı bir çalışma olmuş hocam elinize sağlık . gelir yöntemi ile yaptığınız bir örnek bir değerleme tablosu paylaşabilir misiniz? ek gelirler dahil. teşekkür ederim. saygılar
Merhaba Özgür Bey,
Bu alanda bir eğitim planlıyorum, bitirdiğim zaman bu yazı altına bilgilerini ekleyebilirim. Selamlar, saygılar.