İlkini resmen 2019 Eylük ayında yayınladığımız çalışmanın ikincisini gururla sunarız. Cidden gururla sunuyoruz, çünkü benzeri olmayan bir çalışmayı sabırla yapmaya devam ediyoruz. Bu çalışmayı yapmamızın birkaç motivasyonu var. Bunlar:
Öncelikle ilk araştırmayı ve akaryakıt sektörüne ilişkin bir takım bilgileri aşağıdaki linkten okuyabileceğinizi de hatırlatayım. Çünkü bu yazıda artık o detaylara uzun uzadıya girmeyeceğim.
Herhangi bir şekilde akaryakıt sektöründe yer alıyorsanız (dağıtıcı bayi ya da çalışan) bize bu çalışmadaki verilerle ilgili görüşlerinizi iletirseniz memnuniyet duyarız. Katkılarınız ile zengileştirdiğimiz özel raporlarımızdan elde etme şansınız da olacaktır, bu da size ufak bir hediyemiz olacak.
Bu çalışma kapsamında 2019 yılında 2755 adet akaryakıt istasyonu verisine ulaşabildik. Yaptığımız ön incelemede 55 ilanın gerçekçi olmadığı düşünülerek veri kümemizden çıkarılmıştır. Kalan 2700 veri içerisinde tekrar eden 1534 ilan daha çıkarılarak 1166 ilan verisiyle 2019 yılı akaryakıt istasyonu çalışmamızı tamamladık.
Türkiye çapında yaptığımız çalışmaya göre, ortanca (medyan) akaryakıt istasyonlarında istenen fiyatlar (asking price) şu şekildedir:
2018 yılından 2019 yılına geçişte
Akaryakıt istasyonlarının incelediğimizde üç büyük ile ayrı bir yer ayırdık. Buna göre istenen ortanca fiyatlar:
2018'den 2019'a geçişte istenen fiyatlardaki değişim
Akaryakıt istasyonlarındaki en önemli performans göstergesi, günlük satıştır. Market gelirleri ve kira gelirleri de önemli katkılar sunsa da bu çalışmamız kapsamında bunları kapsam dışında bırakmak zorunda kalıyoruz. Türkiye genelinde bir istasyonun günlük satışı
2018 yılından 2019 yılına geçişte
Akaryakıt istasyonlarının günlük satış performanslarını incelediğimizde
2018'den 2019 yılına geçişte, yayınlanan ilan verilerinde:
Ortanca günlük satış performanslarını incelediğimizde, istasyonları 0-10bin litre, 10-20bin litre ve 20bin litreden fazla günlük satış yapan olarak sınıflandırdık. Bu sınıflandırmaya göre istasyonların performansına baktığımızda:
Günlük satış performanslarını üç büyük ilde incelediğimizde:
2018'den 2019'a geçişte satış performans verilerinde
İstasyonların değerinin bulunmasında kullanılan pratik yöntemlerden birinin günlük satış litre çarpanı olduğunu bir önceki yazıda belirtmiştik.
Litre başı çarpan ile akaryakıt istasyonunun yaklaşık değeri elde edilir. Bu değer, değerleme uzmanına fikir vermesi açısından kullanılabilecek bir tür sağlama verisidir.
Gözünüzde canlanması için örneklersek, litre başı çarpanı bildiğimizi ve bu çarpanın 1.200 TL/lt olduğunu varsayarsak, litre başı çarpanın elde edildiği bölgede bir akaryakıt istasyonunun günde toplam 10.000 litre akaryakıt sattığını bildiğimiz taktirde 10.000 lt/gün X 1.200 TL/lt = 12.000.000 TL'lik bir akaryakıt istasyonundan bahsedildiğini anlayabiliriz.
2017'den bu yana detaylı şekilde yapmaya başladığımız bu çalışmamızda 2019 yılı verileri bize ortanca litre başı çarpan verilerini şu şekilde gösteriyor:
2018'den 2019'a geçişte bu değerler
İstasyonların litre fiyat çarpanını üç büyük ilde incelediğimizde:
2018'den 2019'a geçişte litre fiyat çarpanındaki değişim
Akaryakıt istasyonlarını günlük satış performanslarına göre sınıflandırdığımızda, litre çarpanı şu şekilde oluşmakta:
2018 yılından 2019 yılına geçişte
Bu çalışma, akaryakıt istasyonuları pazarlık payları üzerine yapılacak bir çalışma ile daha faydalı hale gelecektir. Farklı görüş ve değerlendirmelerinizi yorum kısmına yaparsanız memnun olurum.
Güzel çalışma, tebrik ederim. Satışı az ama potansiyeli olan istasyonu nasıl değerlendiririz?
Kerim Bey Merhaba,
Metod olarak, gelir emsal ve maliyet yöntemleri var. Gelir getiren gayrimenkullerde gelir ve emsal kullanılıyor. Maliyet yöntemi, gelir getirmeyen ya da yeni açılacak/açılan istasyonlar için kullanılıyor. Potansiyel için projeksiyon yapılır ama bu da bir fizibilite olur. Ciddi alıcı, satış verisine odaklanır. Selamlar.
[…] Türkiye Akaryakıt İstasyonu Fiyat Araştırması 2020 […]
[…] açıklamalarda bulunan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, “Litre başı çarpan ile akaryakıt istasyonunun değeri elde edilir. Bu değer, değerleme […]
Merhaba, elinize sağlık. Bu verilerin geçen seneki gibi ortalamaları yok mudur?
Burak Bey Merhaba,
Mailinizi de gördüm, ortalama verisini de aldık ancak medyan verinin daha sağlıklı olduğunu düşündüğümüz için ortalama almıyoruz. İlginize teşekkürler.
HOCAM MERHABA BU FİYATLAR ARSA DAHİL ALIM FİYATIMI YOKSA SADECE İŞLETME HAKKI SATIN ALINIYOR ARSA KİRALIK OLUYOR O ŞEKİLDE FİYAT MI TAM ANLAYAMADIM?
Murat Bey, fiyatlar "her şeyin dahil olduğu" haliyledir. Piyasada satılmakta olan akaryakıt istasyonları (ilanlar için) tümüyle satılıktır.
Selamlar
Elinize sağlık Celal hocam. İzmir şehir merkezinde "İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı" için akaryakıt imarına dönüştürülen bir parsel için litre başı çarpan yönteminizi kullanmak istiyorum. Ancak güncel veriler için fikrinizi merak ediyorum. Emeğinize sağlık.
Merhaba Fatih Bey, 2021 yılı için yaptık ancak malum dövizden, hesaplar çok hızlı eskidi. Güncelini yayınlayacağız iki ay içinde, takipte kalın.
Selamlar.