Almayı düşündüğünüz ve size gösterilen konut/işyeri/dükkan hukuki kayıtlarda acaba o daire mi? Resmi kayıtlar ile emlakçılar ve/ya mal sahibi tarafından gösterilen daireler arasında tutarlılık olup olmadığı tapu kayıtları ve belediyede proje dosyasından teyit edilmelidir.
Almayı düşündüğünüz konut/işyeri/dükkan bulunduğu bina üzerinde yıkım kararı olabilir mi? Bunu en iyi belediyenin muhafaza ettiği proje dosyası kayıtlarından öğrenmek mümkündür.
Alım – satım işlemleri için aracıların talep ettiği meblağlar yüksek olabilir! Tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden binde 15’er tapu harcı ödenmektedir.
Satılan gayrimenkule ait, bina aidatı/elektrik/su/doğalgaz/çevre temizlik vergisi vb. zorunlu ödemelerin son durumun açık bir şekilde alıcı tarafından bilinmesi gerekir.
Satın alınacak konutun, niteliğinin en azından “Kat İrtifakı” olmasına dikkat edilmeli, “Kat Mülkiyeti” niteliğinde olması ise tercih edilmelidir. Arsa hisseli tapusu olan konutlar kesinlikle alınmamalıdır. Bankalar arsa tapulu konutlar için kredi vermemektedir.
Özellikle dubleks ve çatı piyesli konutlarda mevcut durumdaki büyüklüğün, resmi durum ile teyit edilmesi gerekmektedir. Banka kredileri için düzenlenen ekspertiz raporları resmi büyüklükleri dikkate alarak piyasa değeri belirlemektedir.
Özellikle bodrum ve zemin kat gayrimenkullerde, mevcut büyüklüğün resmi büyüklük ile aynı olup olmadığı teyit edilmelidir. Çoğu zaman sığınak, kapıcı dairesi, kömürlük, garaj ve ortak alanlar gayrimenkuller ile birleştirilerek satılabilmekte. Ancak bina kullanıcıları, ortak alanlar üzerinde hak sahibidir. Bu sebeple banka kredileri için düzenlenen ekspertiz raporları resmi büyüklükleri dikkate alarak piyasa değeri belirlemektedir.
Alınacak gayrimenkulün tapu kayıtları üzerinde, başka kişi ve/ya kurumlara ait hukuki hak (intifa, sükna vb.) olup olmadığı teyit edilmelidir.
Yaşça büyük binalarda bulunan gayrimenkullerde, arsa payı önem arz eder. Alınan daire ile binadaki benzer diğer dairelerin arsa paylarının benzer oranda olması gerekir. Bunu tapu kayıtlarından öğrenmek mümkündür.
Alınacak gayrimenkul için detaylı bir saha çalışması yapılmasında fayda vardır. Yapılan araştırmada, satın alınacak gayrimenkule benzer gayrimenkuller bulunmalı ve rayiç değerler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Banka kredisi kullanılacak ise, banka kredi faiz oranları beraberinde kredi dosya masrafları da dikkate alınarak mukayese edilmelidir.
Daha sonrasında binlerce liraya mal olacak hataları engellemek için, tarafsız bir değerleme şirketi tarafından ekspertiz raporu düzenlenmesi yararınıza olacaktır.